Om du funderat på att plantera ett äppelträd, finns det flera saker att tänka på, som bland annat vilken äppelsort du vill ha. Hur du hittar en lämplig plats i trädgården och hur stor gropen bör vara är andra saker av vikt. Alla sorters äpplen har sina egenskaper, vissa är röda och har söt smak medan andra är gröna och har en surare smak. Läs därför på, gärna på nätet där det finns många bra sidor som beskriver de olika äppelsorterna och vad de är bra för. Om du tänkt göra äppelmust eller äppelmos kanske inte alla sorter passar lika bra som sorter som du bara tänkt äta. Hur stort trädet kan vara beror ofta på trädgårdens utrymme. Vissa äppelträd ger snabb skörd medan andra behöver längre tid innan de blommar.

Välja planteringsplats

Välj den plats där du ska plantera äppelträdet med stor omsorg, tänk på när äpplena ska vara mogna och hur de ska smaka när de är mogna. Äppelträd vill ha mycket sol, därför bör du välja en solig plats. Tänk även på hur vinden brukar ligga där du tänkt plantera trädet, när det regnat är det bra om vinden kan torka upp kronan. Innan du bestämmer var trädet ska stå bör du även tänka på hur stort det kommer bli, så trädet både får sol och skugga. Eftersom ett äppelträds rötter tänjer sig lika långt som dess krona, är det bra om du planterar trädet tillräckligt långt från alla byggnader och rör.

Bästa tid att plantera äppelträd

Den bästa tiden att plantera ett äppelträd är mellan våren och hösten, men om du tänkt plantera ett träd som ännu inte har blad eller blommor går det bra att plantera det även om det är minusgrader ute. Om du planterar äppelträdet på våren eller sommaren hinner trädet etablera sig i god tid innan vintern. Tänk även på att trädet behöver mycket vatten under den torra perioden.

Innan plantering av äppelträd

När du valt vilken sorts äppelsort du vill plantera, ska du välja ut ett träd som inte har några tydliga skador, och det är bra om trädet har grenar som spretar ut från flera olika håll. Rotklumpen bör vara ordentligt genomfuktad innan du planerar. Om trädet redan fått blad är det bra om du ställer rotklumpen i en hink med vatten under tiden du gräver gropen som trädet ska stå i. Har trädet inga blad än, behöver du inte sätta det i vatten, men rotklumpen ska ändå vara fuktig.

Gropen

Den grop som äppelträdet ska planteras i bör vara cirka fyra gånger så bred och cirka två gånger så djup som rotklumpen. Gräver du gropen så den blir ojämn omkring kanterna växer rötterna lättare utåt istället för att snurra runt. Du ska fördela lerjord och sandjord med kompostjord för att få det bästa resultatet. Skulle jorden runt gropen vara väldigt tät, kan du alltid förbättra den varje vår och höst med organiska tillbehör. Om jorden är för tät kan äppelträdets rötter inte pressa sig igenom jorden utan roterar istället kring planteringsgropen, och då kan trädet lätt blåsa omkull om det blir storm. När äppelträdet tas upp från krukan bör du granska rötterna så de inte växt runt i krukan. Om så är fallet kan du klippa upp dem något för att stoppa det, och då kan de nya rötterna växa utåt som de ska.

Jordens kvalitet

Om äppelträdet ska växa och bilda frukter bör jordens kvalitet vara bra, och kalk och gödsel är de två grundbehoven för att ett träd ska må bra. Köper du jord hos en trädgårdshandlare finns de näringsämnen och kalk som behövs när du planterar trädet. Den jord som du gräver upp kan du gärna blanda med ny planterings- eller kompostjord. På så sätt får gropen en jord som påminner om den omgivande jordens sammansättning. Observera att du inte ska lägga gödsel i gropens botten, då kommer gödseln i direktkontakt med trädets rötter och dessa kan då brännas och bli förstörda. Blanda alltid ner gödsel antingen i jorden eller använd gödselvatten.

Plantering

När du grävt klart gropen tar du upp äppelträdet från krukan och placerar det i markhöjd, så trädet står som det gjorde i krukan. Du formar därefter till jorden så allt onödigt ytvatten rinner bort, detta är extra viktigt om du planterar äppelträdet på hösten. Planterar du äppelträdet på ett platt ställe kan du forma till det så det blir som en lite kulle, då rinner vattnet av och stannar inte omkring trädets rötter och stam. Efter planteringen är färdig är det viktigt att vattna regelbundet för jorden behöver hela tiden vara fuktig, men vattna inte för mycket då blir jorden genomblöt, och rötterna får inget syre.

Stöd för äppelträdet

Ett nyplanterat äppelträd behöver stöd för att vinden inte ska skada det och det finns flera olika sätt att stödja upp trädet. Snurra dock inte bandet för hårt runt trädet, då får det inte plats att växa som det ska, och det är även viktigt att stammen inte ligger an mot det band eller stöd du satt dit. På sidorna om äppelträdet är det bra om du trycker eller hackar ner stödkäppar och de ska placeras i vindens riktning.

Vad ska man göra med skörden?

På hösten eller sensommaren är det dax att skörda äpplena, men vad ska man göra om skörden är stor och mycket av skörden kan gå till spillo? Här kommer ett riktigt hälsotips:
Intresset för råsaftstillverkning har ökat i takt med att folk har blivit mer hälsomedvetna. Det är populärt att äga en egen råsaftscentrifug hemma och till det behövs såklar frukt och grönsaker!

Kategorier: Trädgård

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *