Planerar du att anlägga ett eget trädgårdsland? Har du en trädgård kan du alltid plocka färska, ekologiska grönsaker. Om du är nybörjare finns en hel del saker att tänka på. Här har vi samlat några av de bäst a tipsen och råden för att nå framgång.

Kanske har du länge drömt om ett levande och härligt trädgårdsland, men aldrig kommit till skott? I så fall är du långtifrån ensam. Det svåra brukar vara att komma igång. När du väl ser dina egna växter komma upp ur jorden, brukar allt slit kännas mödan värd. Ännu roligare blir det när du kan njuta av egenodlade grönsaker vid matbordet.

Inspiration trädgårdsland

Vilka växter är lämpliga i trädgårdsland?

Bästa tipset är att odla växter som du tänkt använda till matlagning. Det blir roligt och du vet att skörden kommer att gå åt. Några exempel på saker som är lätta att odla i Sverige är plocksallat, sockerärter, rädisor och potatis. Zucchini och pumpa brukar heller inte vara så svårt att lyckas med. Tänk dock på att planera rätt och ge växterna chans att breda ut sig.

Som trädgårdsmästare bör du lägga lite krut på en genomtänkt så kallad växtföljd. Det innebär att en viss växtsort inte ska växa på samma ställe i trädgårdslandet som den gjorde året innan. Fördelen är att du minskar risken för både skadedjur och sjukdomar. Du kan till exempel ha ett system där du grupperar dina växter efter deras näringsbehov och vilken familj de tillhör. Sedan flyttar du varje grupp ett steg inför varje ny säsong.

Lök i trädgårdsland

Storleken på trädgårdslandet

De mest avgörande faktorerna är hur mycket plats du har och hur mycket energi du har. Det är inga problem att kolla upp plant- och radavstånd för olika växter på nätet. Sedan kan du fundera över hur mycket av växten du behöver och räkna ut hur mycket yta som skulle gå åt till odlingen. Du bestämmer själv om du vill ha mycket variation i ditt trädgårdsland eller om du ska hålla dig till ett fåtal växter.

Ett gott råd är att börja i liten skala, och därefter öka på storleken med tiden. Många svenskar börjar till exempel med att odla i pallkrage. Det ger en liten, avgränsad yta och framför allt kan pallkragar placeras nästan var som helst. Till exempel kan du börja med kryddväxter, eftersom de inte behövs i några större mängder. När du bygger upp mer erfarenhet och känner att odling verkligen är något för dig, kan du bygga ut din odling.
Om behovet finns att få hjälp med att bygga ett trädgårdsland rekommenderas sidan hantverkare Sverige för att hitta en kvalificerad hantverkare.

Hur mycket tid krävs?

Mycket beror förstås på storleken på ditt trädgårdsland och vad du har för ambitionsnivå. En stor odling kräver ganska mycket tid, men ett liten odling behöver inte vara särskilt tidskrävande. Valet av växter spelar också en avgörande roll. Vissa grönsaker är till exempel väldigt lättodlade, medan andra riskerar att ge ett dåligt resultat om du begår ett enda misstag. Kom också ihåg att förberedelserna är det som brukar ta mest tid. Du måste planera, åka iväg och göra dina inköp, samt givetvis sådd och plantering. När allting är i jorden går faktiskt tidskravet ned. Du behöver bara vattna, se efter ogräs och i största möjliga mån hålla alla sniglar borta. Åker du bort under semestern kan du se till att en god vän eller granne tar hand om ditt trädgårdsland. Skulle det bli ordentligt varmt måste någon vattna din odling.

Korta tips för trådgårdsland

  • Börja kompostera – Om du har en egen trädgård kommer du upptäcka att du snart producerar en hel del avfall. Det är klokt att ta tillvara på näringen i trädgårdsavfallet. Om ett par månader kan komposteringen förvandla det till näringsrik mull som du sedan kan blanda med vanlig jord och förbättra din odling under nästa säsong.
  • Få gödsel helt gratis – Antagligen har du bondgårdar i närheten som har överskott av gödsel. Chansen är stor att du kan få det gratis, åtminstone om du åker och hämtar det själv. Annars finns det förstås högkvalitativt gödsel att köpa i butik.
  • Undvik att vandra runt i odlingen – Många kliver där de har tänkt odla, men då blir jorden för kompakt. Det är bättre att skapa tydliga gångar i trädgårdslandet där du kan placera fötterna.
  • Upptäck fördelarna med täckodling – Det är en naturlig metod där du låter löv, gräsklipp, växtrester och dylikt ligga i trädgårdslandet som ett slags skyddande lock. Vatten avdunstar inte lika enkelt som när jorden ligger bar. Dessutom brukar det bli svårare för ogräs att etablera sig.
  • Få bort ogräset – På det här området finns egentligen inga genvägar. Vill du lyckas bra med ditt trädgårdsland, måste du spendera en hel del tid på att plocka ogräs. När dina egna plantor väl börjar komma upp blir det svårare, så nyckeln är att bekämpa ogräset medan du fortfarande kan gräva runt i jorden.
  • Läs böcker om odling – För nybörjare finns det gott om litteratur som riktar sig mot dig som planerar att anlägga ett trädgårdsland. Är du däremot mer erfaren, går det också att hitta böcker för experter. Poängen är att du alltid kan utvecklas och bli en bättre trädgårdsmästare, oavsett vilken nivå du ligger på.

Kategorier: Trädgård